poniedziałek, 16 września 2013

Wątróbka z jabłkiem

Widziałam ostatnio wpis jednej blogerki o pieczonych kurzych łapkach. Wpisowi towarzyszyło zdjęcie kurzych opiekanych w bułce tartej pazurów :-) Mam nadzieję kochani, że wchodzicie na tego bloga raczej ze skąpstwa i sytuacja materialna nigdy Was nie zmusi do tego, by na wasz obiad za 5 zł były akurat kurze nóżki i inne paskudztwa.
Zapraszam na kurzą wątróbkę z jabłkiem i cebulką

 
Składniki dla jednej osoby:
  • 0,25 kg wątróbki kurzej
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • mleko lub woda do wymoczenia wątróbki
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wątróbkę namoczyć przynajmniej na pół godziny w mleku, następnie wyjąć i oczyścić z żyłek. Podsmażyć na łyżeczce oleju razem z cebulą. Pod koniec smażenia dodać jabłko, podsmażyć tak, by było miękkie, ale się nie rozpadło. Całość doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę można jeść z pieczywem lub z ziemniakami.

Polecam ten wypróbowany przeze mnie przepis, ponieważ jest szybki, smaczny i tani obiad z niedocenianych często podrobów. Idealnie nadaje się na obiad dla studenta i dla każdego, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz