sobota, 31 sierpnia 2013

Zupa krem marchewkowa

Jeśli interesują Cię przepisy na smaczny i tani obiad, świetnie trafiłaś. Na tej stronie znajdziesz ich mnóstwo! Poniżej szybka, prosta i pożywna zupka, a w dodatku bardzo smaczna! Koszt całkowity czterech porcji maksymalnie 5 zł!!
Składniki:
  • 0,5 kg marchwi
  • 0,25 kg cebuli
  • 2 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • trochę masła do smażenia
  • kostka rosołowa
  • przyprawy: łyżeczka curry, łyżeczka imbiru, pół łyżeczki kurkumy
W wersji mniej ekonomicznej dodatkowo: śmietanka, 30 dag boczku wędzonego


Przygotowanie:
Marchew, czosnek i cebulę pokroić drobno, zeszklić na maśle. Dodać wodę i kostkę rosołową, pokrojonego drobno ziemniaka. Gotować aż warzywa zmiękną, doprawić do smaku przyprawami. Potraktować ugotowaną zupę blenderem aż do uzyskania jednolitego kremu. Rozlać na talerzu, najlepiej smakuje z łyżeczką śmietanki i podsmażonym wcześniej boczkiem.

Wypróbowany przepis, polecam zachować powyższe proporcje i przyprawy. Zupka gotowana tylko z kostką i bez soli! Tani i zdrowy obiad w zasięgu ręki, polecam ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz