Jak oszczędzać na jedzeniu?

Mówi się, że można oszczędzać na wszystkim, ale nie powinno się ograniczać w żaden sposób w jedzeniu. Jest to stwierdzenie jedynie połowicznie prawdziwe, bo przecież niektórym z nas często zdarza się jeść na mieście, kupować gotowe dania, niesmaczne "marketowe" wędliny i zaopatrywać się w składniki spożywcze w sklepie na rogu. To wszystko i kilka innych nawyków sprawia, że wydajemy na jedzenie więcej, niż warto, a nasza dieta nie jest przez to lepsza ani zdrowsza. Postaram się odpowiedzieć na pytanie, jak oszczędzać na jedzeniu robiąc odpowiedzialne zakupy i wykorzystując pewne wypracowane przeze mnie rozwiązania.


Zakupy

Nigdy nie idziemy na zakupy głodni - to podstawowa zasada, której bezwzględnie należy przestrzegać. Jeśli jesteś zainteresowany tym, jak oszczędzać na jedzeniu, to powinieneś wiedzieć, że głodny człowiek wydaje więcej. Nie jemy na mieście, bo to bez sensu - zazwyczaj jest mniej smacznie niż w domu i dużo drożej.

Zakupy w sieciach dyskontowych - warto przeglądać aktualne gazetki, które są nam dostarczane pod drzwi. Można w nich zauważyć bardzo fajne promocje i zrobić zapasy produktów z długimi terminami ważności wtedy, gdy ich cena jest niższa. Oto moja lista produktów spożywczych, jakie dzięki temu sposobowi, zawsze mam pod ręką: makaron, cukier, wszelkiego rodzaju kasze, ryż, mąki, warzywa strączkowe, płatki kukurydziane, kakao, kawa, herbata, przyprawy, butelkowana woda mineralna. Hardcorowcy piją przegotowaną kranówkę - można i tak, słyszałam kiedyś w radio, że "Rurowianka" nie może być taka zła, a chlor się wygotowuje...

Jedzmy warzywa sezonowe, są zdrowe, zawierają całe mnóstwo witamin i w szczycie sezonu można je dostać w bardzo atrakcyjnych cenach. Marchew, cebula, cukinia, kabaczki, dynia, fasolka, kapusta, pomidory, kalafior... starajmy się korzystać z sezonu i zjadajmy je ze smakiem, jednocześnie oszczędzając. Jeszcze lepiej, gdy masz kawałek swojego własnego ogródka i nie musisz korzystać z oprysków, bo rośliny są zdrowe - taniej i to jeszcze bio!

 

Jadłospisy

Tygodniowe jadłospisy znacznie ułatwiają oszczędzanie na jedzeniu. Przygotowuję je w oparciu o aktualne promocje (bo jemy mięso, a jak wiadomo, należy ono do najdroższych składników potraw). Siadam wspólnie z mężem i obmyślamy tygodniową "strategię" dzień po dniu. Potem dopiero kupujemy potrzebne produkty i to pozwala nam zaoszczędzić, bo nie wymyślamy na bieżąco żadnych drogich dań. To, co przemyślane, sprawdza się lepiej, choć wymaga to odrobiny samokontroli.

 

Przygotowanie posiłków

Unikamy dań gotowych - są one nie tylko droższe, ale zawierają też zazwyczaj mnóstwo konserwantów. Warto gotować samodzielnie również po to, by być pewnym wysokiej jakości i świeżości składników naszego pożywienia. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, nie musisz przecież wykonywać pracochłonnych dań, jak na przykład gołąbki. Osobiście stawiam na prostotę, dobry smak i szybki czas przygotowania posiłków - na blogu znajdziesz całe mnóstwo inspirujących przepisów.
Szybkowar - nic tak nie zrewolucjonizowało mojej kuchni, jak kupno szybkowara (oprócz tego, że w ogóle sama zaczęłam gotować). Jego działanie polega na tym, że po zamknięciu wytwarza się w nim bardzo wysokie ciśnienie, co znacznie skraca czas gotowania, a co za tym idzie również jego koszt. Na przykład ziemniaki na obiad są gotowe w 6-8 minut od zagotowania wody (zależnie od odmiany), zupa na kurze 10-12 minut, gulasz z szynki wieprzowej około 12 minut. Grochu czy fasoli nie trzeba nawet wcześniej moczyć. Mało tego, przygotowane w nim potrawy są smaczniejsze, ponieważ każdy ze składników zachowuje swój niepowtarzalny smak. Trudno to opisać słowami, trzeba po prostu spróbować. Używam kuchenki elektrycznej - płaciliśmy do tej pory około 200 zł za prąd (mamy w mieszkaniu sporo urządzeń elektrycznych, które są potrzebne do pracy), w pierwszym miesiącu używania szybkowaru rachunki spadły nam o 80 zł


Raczej nie korzystam z piekarnika, a jeśli zapiekam ziemniaki lub mięso najpierw je obgotowuję lub obsmażam, co skraca czas pieczenia.

Edycja: po zmianie lodówki i monitora komputerowego koszty prądu zmniejszyły się około 40 zł / mc.

Inspiracje

To ważne, by się inspirować! Oszczędzanie na jedzeniu może prowadzić do problemów z psychiką ;-) Nie można sobie odmawiać wszystkiego, warto zainspirować się przepisami innych ludzi - wybieraj to, co Tobie odpowiada i nie zmuszaj się do wysiłków ponad własne siły. W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na tanie i smaczne dania, to samo w kolorowych magazynach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz