piątek, 20 września 2013

Domowa zupa grochowa

domowa grochówka
Rośliny strączkowe są bogatym źródłem białka roślinnego. Gęsta zupa grochowa świetnie smakuje zimą, kiedy zapotrzebowanie energetyczne organizmu wzrasta wraz ze spadkiem temperatury. Ponadto zawiera on witaminy z grupy B, C oraz kwas pantatenowy i żelazo, którego niedobory odczuwane są przy niemal całkowitym wykluczeniu z diety czerwonego mięsa.
Składniki:
  • ćwiartka z kurczaka (opcjonalnie porcja rosołowa,
  • około 300-400 gram grochu łuskanego (połówki),
  • trzy duże ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • trzy litry wody,
  • cztery ząbki czosnku,
  • łyżka majeranku, dwa liście laurowe, łyżeczka ziela angielskiego, sól, 2 łyżeczki pieprzu
  • skórka z boczku dla uzyskania aromatu wędzonki
 Przygotowanie:
Groch po opłukaniu wrzucamy do wody wraz z ćwiartką z kurczaka i skórką z boczku, którą wyjmiemy przed podaniem. Obieramy i drobno kroimy warzywa oraz czosnek, wrzucamy do zupy i przyprawiamy. Czekamy aż groch się rozgotuje, a zupa stanie się mętna, wtedy groch jest smaczniejszy i łatwiejszy do strawienia.

Koszty:
Koszty możemy zminimalizować wrzucając porcję rosołową zamiast ćwiartki z kurczaka, choć tą ostatnią można wyjąć z zupy, podsmażyć i zjeść z ziemniakami jako drugie danie, a zapłacimy za nią niewiele więcej niż za porcję, która do niczego już potem się nie nadaje. Koszt takiej zupy szacuję na 5 zł robiąc zakupy w dyskontach i nie licząc przypraw, bo jak wiadomo, niełatwo policzyć ich koszt. Taki obiad za 5 zł jest pożywny i zaspokoi głód całej rodziny lub będzie sycił studenta przez kilka kolejnych dni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz