sobota, 12 października 2013

Tuńczyk z makaronem

O tak! Moje ulubione danie! Choć wygląda niezbyt ciekawie, to smakuje świetnie. Podaję przepis na dwie porcje (z jednej puszki tuńczyka). Uwaga, ten przepis na obiad za 5 zł może odrobinę przekroczyć ustalony budżet.

Składniki:
  • puszka tuńczyka w oleju (około 3 zł)
  • pół paczki makaronu (1 zł)
  • śmietana (1 zł)
  • nieduża cebulka (0,30 zł)
  • chilli, zioła prowansalskie, natka pietruszki

Jak przyrządzić?
Podsmażamy cebulkę na oleju z tuńczyka, aż będzie miękka, dodajemy tuńczyka. Po chwili dodajemy dwie łyżeczki śmietany i mieszamy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku chilli i ziołami prowansalskimi. Podajemy z makaronem, a na koniec dekorujemy natką pietruszki. Możemy też wykorzystać suszoną natkę, wtedy będzie taniej, ale niestety również mniej smacznie.

Z podanych składników wychodzą dwie porcje, którymi mogą zaspokoić swój głód dwie osoby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz