piątek, 20 września 2013

Domowy sos pomidorowy

Sezon pomidorowy co prawda się już kończy, ale podzielę się z Wami moim prostym przepisem na sos pomidorowy. Nic nie przebije jego smaku - żadne proszki z torebki, żadne sosy ze słoika, a jest bajecznie prosty i można go zawekować na zapas :-)




Podaję przykładowe proporcje:
Sparzamy pół kilograma pomidorów i ściągamy z nich skórki. Wrzucamy je do garnka i blenderujemy, gotujemy, żeby stał się gęstszy. Dokładamy łyżkę masła, zioła prowansalskie, ząbek czosnku i bazylię.

Sosik dobrze smakuje do pulpetów lub makaronów, można na jego bazie przygotować spaghetti, polać nim gołąbki, mięso. Ogólnie nadaje się do wszystkiego i się nie nudzi, bo można do niego dodać inne przyprawy.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam sos pomidorowy ze świeżych pomidorów :)
    Zapraszam do siebie http://10198.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń