Tak, wiem, że łosoś jest drogi. Jednak spokojnie możemy użyć tych najtańszych wersji wędzonego łososia - sałatkowych - aby stworzyć nasz obiad w okolicach 5 zł. Nie można sobie wszystkiego w życiu odmawiać ;-)
- 50g łososia wędzonego (tak na smak i aromat) - około 2 zł
- mała śmietana 18% - 1 zł
- mały koncentrat pomidorowy - 1,20 zł
- pół opakowania makaronu dla dwóch osób - 1,5 zł
- przyprawy, najlepiej świeże wyhodowane w doniczce na parapecie
Łososia rozdrabniamy na malutkie kawałki i podsmażamy chwilę na patelni, a następnie dodajemy śmietanę i koncentrat pomidorowy. Podajemy z makaronem ugotowanym al-dente, w wersji na bogato posypujemy niewielką ilością sera grando padano (w tej roli, z tańszych serów najlepiej sprawdza się ser Dziugas).
Ostatnio przygotowałam wersję z brzuszków z łososia - za 5 zł, miałam ich pół kilograma. W domu zabrakło koncentratu, więc dodałam łyżeczkę keczupu. Całość przyprawiłam ziołami prowansalskimi oraz rozmarynem - było bardzo smacznie, choć nieco tłusto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz