sobota, 10 maja 2014

Makaron penne z sosem łososiowym

Tak, wiem, że łosoś jest drogi. Jednak spokojnie możemy użyć tych najtańszych wersji wędzonego łososia - sałatkowych - aby stworzyć nasz obiad w okolicach 5 zł. Nie można sobie wszystkiego w życiu odmawiać ;-)

  • 50g łososia wędzonego (tak na smak i aromat) - około 2 zł
  • mała śmietana 18% - 1 zł
  • mały koncentrat pomidorowy - 1,20 zł
  • pół opakowania makaronu dla dwóch osób - 1,5 zł
  • przyprawy, najlepiej świeże wyhodowane w doniczce na parapecie
 Łososia rozdrabniamy na malutkie kawałki i podsmażamy chwilę na patelni, a następnie dodajemy śmietanę i koncentrat pomidorowy. Podajemy z makaronem ugotowanym al-dente, w wersji na bogato posypujemy niewielką ilością sera grando padano (w tej roli, z tańszych serów najlepiej sprawdza się ser Dziugas).

 Ostatnio przygotowałam wersję z brzuszków z łososia - za 5 zł, miałam ich pół kilograma. W domu zabrakło koncentratu, więc dodałam łyżeczkę keczupu. Całość przyprawiłam ziołami prowansalskimi oraz rozmarynem - było bardzo smacznie, choć nieco tłusto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz