I znów polecam sos do urozmaicenia obiadów. Świetnie nadaje się do domowych gyrosów, do młodych ziemniaków, do fileta z kurczaka lub nuggetsów, do pizzy... ile gustów, tyle zastosowań!
Mieszamy ze sobą:
- mały jogurt naturalny,
- odrobinę soli,
- odrobinę cukru,
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 2 łyżki stołowe majonezu i słodkiej śmietany,
- do smaku dodajemy świeży koperek,
(orientacyjny koszt przyrządzenia samego sosu około 3,5 zł, zakładając, że majonez i śmietana jest jeszcze w lodówce)
Domowy sos czosnkowy z tego przepisu jest najsmaczniejszy, po tym, jak postoi troszeczkę w lodówce i czosnek odda swój aromat. Osobiście wolę sos czosnkowy przygotowany na jogurcie, ponieważ jest lżejszy niż jego wersja majonezowa.
Inne wersje sosu:
- dodaj łyżeczkę sosu z cytryny, by wydawał się jeszcze lżejszy,
- zetrzyj świeżego ogórka bez skórki, by zrobić domowy sos tzatziki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz