wtorek, 15 października 2013

Rosół po chińsku

copyrights do zdjęcia 123rf.com
Pozdrawiam dzisiaj serdecznie wszystkich tych, którym znudził się zwykły polski rosół. Przedstawiam wam chiński rosół, bardzo prosty do przygotowania, ciekawszy w smaku niż nasz rodzimy - pikantny i urozmaicony.
Czego potrzebujesz?
  • ćwiartka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • pół łyżeczki świeżego imbiru (nie bójcie się, nie zapłacicie za niego więcej niż 50 groszy, bo jest lekki)
  • przyprawy, troszeczkę chilli
  • szczypiorek
  • ewentualnie kiełki sojowe 
Ćwiartkę kurczaka gotujemy na wolnym ogniu wraz z warzywami. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, imbir ścieramy na tarce lub drobno szatkujemy i również wrzucamy do garnka. Podajemy z makaronem i świeżym szczypiorkiem, który można sobie wyhodować wcześniej w doniczce.

Przyprawa do chińskiego rosołu dla odważnych: 
Trzy małe drobno pokrojone papryczki chilli wraz z nasionkami i pokrojoną w cienkie plasterki główkę czosnku zalewamy ciepłym roztworem 1:2 octu i wody (250 ml). Doprawiamy pieprzem i solą, odstawiamy w zamknięty słoiczek. Już następnego dnia możemy takim wywarem doprawić rosół. Moja rekomendacja to jedna łyżeczka przyprawy na talerz zupy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz