Zapraszam na kurzą wątróbkę z jabłkiem i cebulką
Składniki dla jednej osoby:
- 0,25 kg wątróbki kurzej
- 2 cebule
- 1 jabłko
- mleko lub woda do wymoczenia wątróbki
- przyprawy: sól, pieprz do smaku
Wątróbkę namoczyć przynajmniej na pół godziny w mleku, następnie wyjąć i oczyścić z żyłek. Podsmażyć na łyżeczce oleju razem z cebulą. Pod koniec smażenia dodać jabłko, podsmażyć tak, by było miękkie, ale się nie rozpadło. Całość doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę można jeść z pieczywem lub z ziemniakami.
Polecam ten wypróbowany przeze mnie przepis, ponieważ jest szybki, smaczny i tani obiad z niedocenianych często podrobów. Idealnie nadaje się na obiad dla studenta i dla każdego, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz