W dzisiejszych czasach każdy chyba musi oszczędzać, w szczególności dotyczy to większej części studentów. Również pierwsze próby kulinarnych podbojów to zazwyczaj domena żaków. Na tej stronie internetowej znajdziesz całe mnóstwo pysznych przepisów. Dzisiaj w menu
zupa krem z dyni. Warto jeść warzywa sezonowe, ponieważ są one nie tylko smaczne i tanie (a co za tym idzie idealne na obiad za 5 zł), ale też stanowią bogactwo witamin.
Składniki:
- 1 marchew
- 1 duża cebula
- 2 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- trochę masła do smażenia
- kostka rosołowa
- przyprawy: łyżeczka curry, łyżeczka imbiru, pół łyżeczki kurkumy,
Krem z dyni świetnie smakuje z dodatkiem śmietanki i z grzankami.
Przygotowanie:
Dynię, marchew, cebulę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na maśle. Zalać warzywa wodą i wrzucić kostkę rosołową oraz obranego ze skórki, pokrojonego dość drobno ziemniaka. Całość gotuj, aż warzywa zmiękną, a potem zmiksuj blenderem. Smacznego!
Krem z dyni, bez dyni...?
OdpowiedzUsuń