Składniki:
- ćwiartka z kurczaka (opcjonalnie porcja rosołowa,
- około 300-400 gram grochu łuskanego (połówki),
- trzy duże ziemniaki,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- trzy litry wody,
- cztery ząbki czosnku,
- łyżka majeranku, dwa liście laurowe, łyżeczka ziela angielskiego, sól, 2 łyżeczki pieprzu
- skórka z boczku dla uzyskania aromatu wędzonki
Groch po opłukaniu wrzucamy do wody wraz z ćwiartką z kurczaka i skórką z boczku, którą wyjmiemy przed podaniem. Obieramy i drobno kroimy warzywa oraz czosnek, wrzucamy do zupy i przyprawiamy. Czekamy aż groch się rozgotuje, a zupa stanie się mętna, wtedy groch jest smaczniejszy i łatwiejszy do strawienia.
Koszty:
Koszty możemy zminimalizować wrzucając porcję rosołową zamiast ćwiartki z kurczaka, choć tą ostatnią można wyjąć z zupy, podsmażyć i zjeść z ziemniakami jako drugie danie, a zapłacimy za nią niewiele więcej niż za porcję, która do niczego już potem się nie nadaje. Koszt takiej zupy szacuję na 5 zł robiąc zakupy w dyskontach i nie licząc przypraw, bo jak wiadomo, niełatwo policzyć ich koszt. Taki obiad za 5 zł jest pożywny i zaspokoi głód całej rodziny lub będzie sycił studenta przez kilka kolejnych dni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz