wtorek, 10 marca 2015

Pieczony filet z kaczki z jabłkiem

Mam dwie wiadomości, jedną złą, a drugą dobrą. Zacznijmy od tej złej. Jeśli kupisz filety z kaczki ze skórą (= oddzielnie), przekroczysz budżet nieco 5zł / porcję (mi wyszło 8 zł). Pół kilograma fileta to koszt około 14 zł. Dobra wiadomość jest taka, że można często kupić całą kaczkę w cenie około 7 zł / kg. Przeciętna kaczka waży mniej więcej 3 kg. Do fileta dostajesz zatem gratis części na zdrowszą wersję rosołu i obiadek dodatkowy ;-) Kaczka dotrwała do zdjęć! Proszę nie kopiować fot, bo wyciągam za uszy :-)
Składniki:
  • filet z kaczki ze skórą
  • jabłko
  • sól, pieprz
Najpierw piekę przez chwilę przyprawione filety w folii skórką do góry, następnie wyjmuję filety i kroję na cienkie plastry (są wtedy w środku jeszcze surowe). W tym momencie wkładam je z powrotem do naczynia żaroodpornego i dokładam jabłko. Tłuszcz wytopiony ze skóry sprawia, że plasterki fileta fajnie się podsmażają - radzę nie przeciągać ich zbyt długo, by pozostały miękkie, ale jak kto woli. Czasy pieczenia stosowałam "na oko". Na zdjęciu podane z konfiturą z dzikich poziomek - na takie rzeczy mogą pozwolić sobie tylko "Słoiki" ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz